Fouten die absoluut moeten worden vermeden om de veiligheid en prestaties te garanderen.

Kachels, of ze nu werken met hout of pellets, worden steeds populairder bij consumenten die op zoek zijn naar een economische, ecologische en efficiënte verwarmingsoplossing. Maar om ten volle van deze voordelen te genieten, is het essentieel om bepaalde fouten tijdens de installatie te voorkomen. Onjuiste installatie kan leiden tot veiligheidsproblemen en de prestaties van de kachel verminderen.

Fout nr. 1: Het negeren van veiligheidsafstanden en bescherming van brandbare materialen

Het respecteren van de minimale afstanden tussen de kachel en brandbare materialen is essentieel om het risico op brand te voorkomen. Inderdaad, een kachel kan hoge warmte afgeven en de zelfontbranding van bepaalde materialen veroorzaken als ze te dichtbij zijn. Het is daarom noodzakelijk om de door de fabrikant aanbevolen afstanden te respecteren, over het algemeen tussen 80 cm en 1 meter.

Oplossingen om brandbare materialen te beschermen

 • Plaats een hitteschild achter de kachel als deze in de buurt van een houten muur moet worden geïnstalleerd of bedekt met behang;
 • Installeer een beschermende plaat op de vloer (staal of glas) als de kachel op een houten vloer of brandbare vloer wordt geplaatst;
 • Gebruik isolatiematerialen (steenwol, glaswol) in gebieden waar de minimale afstand niet zou worden gerespecteerd.
Over hetzelfde onderwerp :  De 2 grappigste astrologische tekens van de dierenriem! Ben jij een van hen?

Fout n°2: het belang van een goede rookafvoer negeren

Onvoldoende rookafvoer kan leiden tot een slechte tocht en problemen met de werking van de kachel, en risico’s voor de gezondheid of veiligheid van de inzittenden. Het is daarom belangrijk om een geschikt en correct gedimensioneerd kanaal te gebruiken om een efficiënte evacuatie in overeenstemming met de huidige normen te garanderen.

Maak de juiste kanaalkeuze voor uw kachel

 • Het kanaal moet voldoende breed zijn om een goede rookstroom mogelijk te maken;
 • De diameter van het rookkanaal moet overeenkomen met die van de rookafvoer van de kachel;
 • De lengte van het kanaal mag niet groter zijn dan 10 meter, om de tocht te vergemakkelijken en warmteverlies te verminderen.

Fout 3: verwaarlozing van de indeling van de ruimte rond de kachel

Om een optimale werking van de kachel en maximale warmte-efficiëntie te garanderen, is het noodzakelijk om de ruimte eromheen adequaat in te richten. Inderdaad, een slecht gepositioneerde of onvoldoende geventileerde kachel kan zijn prestaties aanzienlijk zien verminderen.

Tips om de locatie van de kachel te optimaliseren

 • Kies een centrale locatie in de ruimte om een betere warmteverdeling te bevorderen;
 • Laat voldoende ruimte rond de kachel om een goede luchtcirculatie mogelijk te maken en het risico op oververhitting te voorkomen;
 • Ventileer de ruimte waar de kachel staat zo goed mogelijk, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een luchtafzuigsysteem of simpelweg door regelmatig de ramen open te zetten.

Fout n°4: onderschatting van de behoefte aan onderhoud en service van de kachel

Een slecht onderhouden kachel kan snel aan efficiëntie inboeten en gezondheidsrisico’s voor de bewoners met zich meebrengen, vooral vanwege de overmatige productie van dampen en koolmonoxide. Het is daarom belangrijk om regelmatig de onderhouds- en servicewerkzaamheden uit te voeren die door de fabrikant worden aanbevolen.

Over hetzelfde onderwerp :  Welke astrologische tekens hebben echt een pauze nodig? De sterren vertellen het ons.

De essentiële gebaren om uw kachel te onderhouden

 • Voer minstens één keer per jaar een schoorsteenveger uit om roetafzettingen en andere resten te verwijderen;
 • Reinig de kachel regelmatig (asbak, glas, pakkingen, ventilatoren), volgens de instructies van de fabrikant;
 • Laat de installatie minstens om de twee jaar inspecteren en verifiëren door een gekwalificeerde professional.

Fout nr. 5: doe zonder een professional voor de installatie van de kachel

Het toevertrouwen van de installatie van uw kachel aan een gekwalificeerde professional kan veel fouten voorkomen en een installatie garanderen die voldoet aan de normen, Dit is essentieel voor de beveiliging en prestaties van het systeem. Een professional weet bijvoorbeeld hoe hij de beste locatie voor de kachel moet kiezen, de dichtheid van het rookkanaal moet controleren en de conformiteit van het geheel moet garanderen.

Het belang van het bellen van een professional

 • Profiteer van persoonlijk advies om het juiste model kachel te kiezen en de installatie aan te passen aan de beperkingen van de behuizing;
 • Profiteer van de garanties en verzekeringen van de professional in geval van problemen;
 • Toegang hebben tot certFinanciële steun of belastingkredieten door de installatie te laten uitvoeren door een gecertificeerde professional.

Kortom, het is essentieel om bijzondere aandacht te besteden aan elke stap van de installatie van een kachel om de veiligheid en prestaties te garanderen. Het respecteren van veiligheidsafstanden, zorgen voor een goede rookafvoer, het goed indelen van de ruimte rond de kachel, het regelmatig onderhouden van het apparaat en het inschakelen van een gekwalificeerde professional zijn allemaal belangrijke punten die niet over het hoofd mogen worden gezien.

mm
Verfasst von Maria