Hebben ze echt de macht om het interieur van onze huizen op te ruimen?

De lucht die we in onze huizen inademen, is verre van vrij van contact met verschillende verontreinigende stoffen. Deze kunnen een impact hebben op de gezondheid van de bewoners. Vandaar de opkomst van het fenomeen van ontsmettende installaties, die verondersteld worden de omgevingslucht te filteren en bepaalde ongewenste moleculen te elimineren. Maar hebben ze echt de macht om het interieur van onze huizen op te ruimen? We zullen de verschillende facetten van dit onderwerp in dit artikel verkennen.

Bronnen van vervuiling binnenshuis

Voordat we kijken naar het vermogen van planten om onze lucht te reinigen, is het belangrijk om de belangrijkste bronnen van vervuiling binnenshuis te identificeren:

 • Huishoudelijke producten: ze bevatten vaak vluchtige organische stoffen (VOS) en synthetische geurstoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
 • Meubilair: Sommige materialen die worden gebruikt bij de vervaardiging van meubels, zoals multiplex of spaanplaat, stoten VOS uit.
 • Bouw- en afwerkingsmaterialen: Verven, lijmen en vloeren kunnen ook VOS en andere chemicaliën afgeven.
 • Leefgewoonten: Binnen roken of koken zonder goede ventilatie draagt bij aan de ophoping van verontreinigende stoffen in de binnenlucht.
 • Externe verontreiniging: Vervuiling buitenshuis kan door openingen sijpelen, vooral in de aanwezigheid van stof, pollen of uitlaatgassen.

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan deze bronnen om hun impact op onze gezondheid en het milieu te verminderen.

Installaties ontsmetten: een niet zo nieuw fenomeen

Het idee dat planten het vermogen hebben om vervuilde lucht te filteren, heeft zijn wortels in een NASA-studie uit 1989. Het benadrukte het potentieel van bepaalde plantensoorten om de lucht in huizen te zuiveren. Sindsdien zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd om planten met de beste ontsmettende eigenschappen te identificeren.

Over hetzelfde onderwerp :  Welke astrologische tekens hebben echt een pauze nodig? De sterren vertellen het ons.

Het mechanisme van plantensanering

Depolluterende installaties werken volgens twee hoofdmechanismen:

 1. Absorptie van verontreinigende stoffen: De verontreinigende stoffen worden geabsorbeerd door de bladeren van planten en vervolgens afgebroken in hun cellen.
 2. Microorganisms: Bacteriën in de bodem of plantenwortels spelen een belangrijke rol bij het afbreken van vervuilende stoffen.

Sommige planten kunnen dus effectief zijn in het absorberen van bepaalde soorten verontreinigende stoffen die aanwezig zijn in de binnenlucht. Voorzichtigheid is echter geboden met betrekking tot hun algehele effectiviteit.

De grenzen van ontsmettende installaties

Hoewel sommige studies de potentiële effectiviteit van planten hebben aangetoond om bepaalde verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen, kan dit vermogen door verschillende factoren worden beperkt:

 • Bladoppervlak: Hoe groter het bladoppervlak, hoe meer vervuilende stoffen planten kunnen opnemen en verwijderen. In een kleine ruimte, zoals een woning, kan een groot bladoppervlak echter moeilijk te verkrijgen of te onderhouden zijn.
 • Variabel rendement: Niet alle planten zijn even effectief in het verwijderen van alle soorten verontreinigende stoffen. Sommige specifieke kenmerken plaatsen sommige soorten boven andere in termen van ontsmettende capaciteiten.
 • Filtratiesnelheid: De snelheid waarmee planten verontreinigende stoffen absorberen en filteren, kan niet altijd de emissiesnelheid van schadelijke stoffen compenseren. Als gevolg hiervan zijn ze mogelijk niet effectief genoeg om op de lange termijn voor gezonde lucht te zorgen.

Efficiëntere alternatieven

Gezien de beperkingen van het ontsmetten van planten, is het essentieel om andere manieren te overwegen om de binnenlucht van onze huizen te reinigen:

 1. Ventilatie: Zorgen voor regelmatige verversing van de binnenlucht kan helpen de concentraties van verontreinigende stoffen te verminderen.
 2. Luchtreinigers: Deze apparaten, uitgerust met HEPA of actieve koolfilters, vangen en verwijderen een groot deel van de verontreinigende stoffen in de lucht.
 3. Keuze van materialen en producten: Kiezen voor ecologische en natuurlijke materialen bij het decoreren, bouwen en onderhouden van onze huizen helpt ook om vervuiling binnenshuis te verminderen.
Over hetzelfde onderwerp :  Een moeilijke week voor Ram en Schorpioen: Problemen zijn te verwachten.

Kortom, hoewel sommige planten depolluterende eigenschappen hebben inInteressant is dat ze niet kunnen worden beschouwd als een enkele, effectieve oplossing voor het beheer van de binnenluchtkwaliteit. Het is essentieel om een alomvattende en complementaire aanpak te hanteren, gericht op een goed ventilatiesysteem, het gebruik van luchtreinigers en de keuze van minder vervuilende materialen en producten.

mm
Verfasst von Maria